Tippek a Mexikóba utazóknak

Néhány jó tanács, hogy jobban fel tudjatok készülni az utazásra, és hogy az itt-tartózkodásotok gondmentes legyen. Éghajlat, ruházkodás, étel-ital, pénz és sok más hasznos dolog…

Az alábbi témakörökben találsz itt leírást:

Tippek utazóknak

Hol van Mexikó?

Észak-Amerika déli részén található ország, közel 2 millió négyzetkilométernyi területen. Északon az Egyesült Államok, délen Guatemala és Belize, keleten a Mexikói-öböl és a Karib-tenger, nyugaton pedig a Csendes-óceán határolja.

Felszíne rendkívül változatos, legmélyebb pontja -2 m, legmagasabb a Pico de Orizaba 5610 m. Cancunból (dél-kelet) Tijuana (észak-nyugat) országúton körülbelül annyi távolság, mint Moszkva–Lisszabon, azaz 4300 km.

Utazás repülővel Mexikóba

Hogy jutok oda?

Mindenképpen repülővel. Célszerű az úticélodhoz legközelebbi reptérre érkezni. A legtöbb nemzetközi járat Mexikóvárosba és Cancunba érkezik.

Javasoljuk, hogy próbálj minél kevesebb átszállással idejutni, mert ezek jelentősen meghosszabbítják az amúgy is hosszú utat.

Ha az Egyesült Államokban szállsz át, hagyj rá bőven időt, főleg télen, mikor az USA északi részén gyakori a rossz idő.

Mexikóvárosba majdnem minden nagy légitársaság indít járatot több európai nagyvárosból. Cancun közvetlenül a Condorral és a Lufthansával érhető el Frankfurtból és más német városokból.

Az Air France Párizsból, a British Airways járata Londonból, a Swiss (Edelweiss) Zürich-ből, valamint néhány charter egyéb helyekről indul.

Éghajlata

Az ország méretéből és változatos domborzatából következően éghajlata is igen sokféle.

A hegyek között szárazabb és hűvösebb a levegő, a keleti parton párás, meleg szubtrópusi, északon és észak-nyugaton sivatagi éghajlat uralkodik hideg telekkel és forró, száraz nyarakkal.

A legcsapadékosabb hónapok az augusztus és szeptember. A Karibi térségben ősszel előfordulhatnak hurrikánok, de azért nem kell megijedni, a komoly viharok nem gyakoriak, inkább a borús, szeles napok jellemzőek.

Legmelegebbek a nyári hónapok: július és augusztus 35-38 fok körüli napi csúccsal, és éjszaka sem hűl le 25-27 fok alá a levegő.

A leghidegebb hónapok a december és a január, ilyenkor nappal 25-28 fok, éjjel 16-20 fok várható.

Mexikóvárosban a legmelegebb hónapok az április és a május, 27-28 fokos napi csúcshőmérséklettel, a leghidegebb pedig a január, gyakran 10 fok körüli hőmérséklettel, a legcsapadékosabbak pedig a július és az augusztus.

Éghajlat, ruházat Mexikóban

Milyen ruhát hozzunk magunkkal?

A karibi térségben egész évben a rövidnadrág (szoknya), póló vagy rövid ujjú ing és szandál vagy papucs az ajánlott viselet. Érdemes hozni egy hosszú nadrágot és egy zárt cipőt is, előfordulhat, hogy pl. a szálloda egyik elegánsabb éttermébe csak úgy engednek be.

Esőkabát legyen nálatok, bár remélhetőleg nem lesz rá szükség. Kalap vagy fejkendő a nap ellen hasznos lehet! Buszos utakra esetleg egy pulóver elkelhet a légkondicionáló miatt.

Az ország középső és északi részére készülőknek azt javaslom, hogy a fentieken kívül legyen náluk egy pár zárt cipő, és hosszú nadrág, pulóver.

Ivóvíz

A csapvíz sehol sem iható, még ott sem ajánlott, ahol esetleg azt mondják, hogy igen! Palackozott víz mindenhol kapható. Az italokban felszolgált jég mindenhol fogyasztható, sohasem csapvízből készül.

A jeget az ivóvizet gyártó cégek gyártják, és ezt veszik nagy tételben az éttermek, szállodák, kocsmák stb. Salátákat, gyümölcsöket nyugodtan fogyaszthatjátok, eddig semmilyen rossz tapasztalatunk sem volt. Ezeket felszolgálás előtt amúgy is fertőtleníteni szokták.

Közbiztonság Mexikóban

Közbiztonság

Szerencsére közel sem olyan rossz a helyzet, mint azt a rémhírterjesztő nemzetközi sajtó beállítja. Valóban vannak olyan részei az országnak, ahol gyakoriak az erőszakos bűncselekmények.

Egyrészt egy 20 magyarországnyi méretű országról van szó (és otthon sem mondjuk azt, hogy nem megyünk Bécsbe, mert Párizsban lőnek), másrészt ezek a szörnyűségek általában azokat érintik, akik részt vesznek a drogkereskedelemben, vagy valami ehhez kapcsolódó kevéssé legális üzletben.

Általános elővigyázatosság természetesen ajánlott: ne járkáljunk az utcán drága ékszerekkel, ne hagyjunk értékeket az őrizetlenül parkoló autóban, a szállodában értékeinket tegyük be a széfbe stb.

Így a kellemetlen meglepetések kockázata minimálisra csökkenthető.

Egészségügyi ellátás

Mexikóban állami betegellátási rendszer van, és majdnem minden városban vagy településen van kórház vagy klinika.

A legtöbb kórház elfogadja a magyar utazási biztosításokat, de sokszor helyben ki kell fizetni az ellátás költségeit, amit a biztosító később térít vissza.

A legtöbb szállodában 24 órás orvosi ügyelet van. A Mexikóba való belépéshez nincs szükség előzetes oltásokra.

Malária errefelé NINCS!

Bankok, valuta

A nemzeti valuta a mexikói peso (MXN vagy helyben: M.N.). Vásárláskor figyeljünk arra, hogy az üzletekben az egyszer áthúzott dollárjel ($) jelenti a pesót, a kétszer áthúzott hagyományosan az amerikai dollárt.

Bankok és pénzváltási lehetőségek: amerikai dollárt könnyen válthatunk pesóra a bankokban, nagyobb szállodákban, repülőtereken és pénzváltókban. Az átváltási árfolyama naponta változik.

A dollárt majdnem minden boltban elfogadják, de természetesen valamivel rosszabb árfolyamon, mint a hivatalos pénzváltó helyeken (általában 1 USD = 20 peso körül).

Érdemes legalább valamennyi pesót váltani a kisebb vásárlásokhoz. Eurót csak kevés bolt fogad el, azt bankban vagy pénzváltó irodákban lehet váltani.

A mexikói bankok általában reggel 9-től délután fél 3-ig tartanak nyitva, a pénzváltók tovább, és gyorsabb szolgáltatást is nyújtanak. A bankokban a váltáshoz útlevél szükséges.

Valutaváltás Mexikóban

A legtöbb bankkártyát elfogadják az üzletekben, szállodákban és utazási irodákban.

Készüljetek fel arra, hogy egy hosszabb körutazáson csak a nagyobb helyeken lehet pénzt váltani és kis településeken nem fogadják el a külföldi valutákat, ezért érdemes előre tervezni.

Időzónák és az üzletek nyitvatartása

Mexikóban négy különböző időzóna van. Mexikóváros, az ország középső része és a keleti part (pl.: Cancun, Playa del Carmen, Yucatan-félsziget) a magyarországi időhöz képest mínusz hét órás időeltolódásban van.

Ami még érdekes, hogy a Quintana Roo állam (Cancun, Playa del Carmen, Tulum stb.) nem használ téli időszámítást (a turizmus miatt), ezért télen az eltérés Magyarországhoz képest csak 6 óra.

A második időzóna a délkeleti időzóna (Mo – 6 óra), harmadik pedig a csendes-óceáni térség (Mo- 8 óra), negyedik az észak-nyugat (mo- 9 óra).

Az óraátállítás április első vasárnapján és október utolsó vasárnapján esedékes. A turisztikailag frekventáltabb helyeken a legtöbb üzlet reggel 10-től este 10-ig tart nyitva. Kisebb városokban, falvakban a boltok délután 2-től 4-ig hagyományosan sziesztát tartanak, és vasárnap zárva vannak.

Elektromos hálózat

Az elektromos hálózat 110V-os, az európaitól eltérő aljzattal, ezért érdemes átalakítót vinni magunkkal. Természetesen átalakítóval is CSAK azok az elektromos készülékek működtethetők, amik 110V-ról is képesek üzemelni. Ezeken általában fel van tüntetve, hogy 100-240V-ig üzemelnek.

autóbérlés Mexikóban

Autóbérlés és közlekedés

Alsó- és középkategóriás autót korlátlan kilométer-használattal és biztosítással 45-50 USD/nap díjért lehet bérelni.

Az autóbérléshez magyar jogosítvány és hitelkártya szükséges, melyről 1000 USD körüli összeget zárolnak letétként, amit a kocsi visszaadásakor feloldanak.

A közlekedés először kaotikusnak tűnhet, de hamar hozzá lehet szokni. Az autók össze-vissza mennek, de nem agresszívan, az irányjelző használata nem jelent semmit, elsőbbsége a nagyobb járműnek van, szóval szórakoztató.

Bizonyos helyeken a rendőrök szeretik megállítani a bérelt autókat, ne adjunk okot rá, akkor nincs semmi gond.

Katonai ellenőrzőpontoknál, az országutakon, csak drogokat és fegyvereket keresnek. A katonák mindig udvariasak, gyorsan átnézik a kocsit és jó utat kívánnak.

Mobiltelefon

Mexikóban GSM 1900-as hálózat van, azaz a Magyarországon vásárolt telefonok közül csak a három vagy annál több normás (sávos) készülékek működnek. (A modern telefonok mindegyike tudja ezt.)

Minden magyar szolgáltatónak van szerződése valamelyik helyi szolgáltatóval, tehát tudjátok használni az otthoni telefonokat, de készüljetek fel rá, hogy a percdíjak nagyon magasak.

Ne feledjétek, hogy a töltő dugója másmilyen, vagyis adapter kell, egyes régebbi töltők pedig nem működnek 110V-tal, ezekhez konverterre lesz szükség!

Az SMS itt levő magyar telefonokra/-ról kicsit furcsán viselkedik egyelőre… Néha több óra eltelik, mire átmegy egy üzenet – bármelyik irányba –, néha pedig nyolcszor-tízszer megy át egymás után ugyanaz az üzenet.

Borravaló

Mexikóban nagyon sokan minimálbért keresnek, ami gyakorlatilag semmi, sőt sokan nem is kapnak fizetést, tehát a borravaló nagyon fontos nekik a megélhetésük szempontjából.

 

  • Reptéri, szállodai hordároknak tíz peso vagy egy dollár borravalót javasolunk fejenként vagy csomagonként,
  • benzinkutasoknak tíz pesót tankolásonként,
  • étteremben a számla 10-15%-át,
  • buszsofőröknek egész napos kirándulások után 50-100 pesót (kettő-öt dollárt) /fő,
  • vagy nagyobb csoportoknál összesen 400-500 pesót/ húsz-harminc dollárt illik adni legalább.
Borravaló Mexikóban

Pin It on Pinterest

Share This