Gasztronómia: ételek és italok

Az ételekről

A világ egyik legismertebb konyhája, amiről valójában senki sem tud szinte semmit.

A Mexikóba látogató utazó meglepve tapasztalja, hogy az étlapon nem szerepel a chili con carne, a burritos és a chilis bab. Ennek az oka az, hogy a fent említett finomságok mindegyike a tex-mex (texasi-mexikói) konyha remekei. A mexikói ételekben mindig jelen van a kukorica, ám el van rejtve.

 

Tortilla

A kenyér szerepét betöltő tortilla (pitához hasonló kis lepény) kukoricalisztből készül (nem összetévesztendő a Spanyolországban felszolgált azonos nevű tojásos meleg étellel).

Gasztronómia Mexikóban: nem az, amire gondolunk

Taco

Ha bármi ehetőt beleteszel egy tortillába, és összetekered, a végeredmény taco lesz. Ebből következik, hogy van belőle rengetegféle. Lehet húsos, zöldséges vagy bármilyen.

Közülük példaképpen egy-két különlegesebb: marhaszemes, agyvelős, bikaherés és egyéb ínyencségekkel megtöltöttek. A tacót általában különböző, csípős paprikákból készített szószokkal fűszerezzük fogyasztás előtt.

mexikói gasztronómia: pacalleves

Chapulines

Oaxaca államban helyi különlegesség a chapulines, azaz apró szöcskék forró olajban sütve, vagy simán kiszárítva pirospaprikába forgatva, vagy a maguey kaktuszban élő kukac frissen sütve.

 

Chile (csili)

Mexikóban a paprika átfogó neve. Ahogy nálunk van ezerféle paprika, itt van ezerféle chile.

Egyik legcsípősebb a chile habanero, egy cseresznyepaprika méretű, vékony húsú, zöld- vagy narancsszínű, ráncos kis zöldség, mely fogyasztható nyersen vagy szósz formájában.

Csak a bátrabbaknak ajánlott!

Az italokról

Tequila

Ha Mexikót említjük, elsők között jut eszünkbe a tequila. Ez nem más, mint kaktuszpálinka, melyet a kék agáve tönkjének a főzetéből párolnak. A sima tequila átlátszó, vízszínű, az añejo (öreg) arany, illetve barna színét többéves, fahordóban való tárolása eredményezi. Alkoholtartalma 38%.

 

Kukacos tequila

Na, ilyen nincs… A Mezcal a szürke agávéból készült szeszesital. Az üvegbe helyezett kukac kizárólag ennek a növénynek az élősködője, amolyan bizonyítékként kerül az üvegbe, hogy a lé valóban ebből a kaktuszból készült.

 

Xtabentun

A délkeleti maja régió itala, egy borzasztóan édes, ánizsos likőr. Állítólag, ha az ember feketekávét szürcsöl mellé, elviselhető a sűrű cukorszirup, de ebben erősen kételkedhetünk.

 

Pulque

Szintén egy agáve-féléből készült, erjesztett ital. A sörhöz szokták hasonlítani, de ez erős túlzás.

 

Sörök

Ezzel elérkeztünk a legfontosabb részhez, a sörhöz. Sokféle mexikói sör létezik. Ízük általában nagyon hasonló, nem túl markáns, távol áll a kesernyés pilseni típusú sörökétől. A nagy részük kukoricából készül, és világosak. Alkoholtartalmuk 4,5- 5% körüli.

Az otthon méregdrágán kapható Coronita itt a Kőbányai Világosnak felel meg. Mexikóban Coronita néven csak mini, 2 dl-es verzió kapható (az „ita” végződés kicsinyítő képző, az ital normál méretű verziója a Corona).

A sört általában 0,33 literes kiszerelésben kapjuk, ami gyakorlottabb sörivókból gyakran felháborodást vált ki, de be kell látni, hogy egy nagyobb kiszerelés azzal a jelentős hátránnyal jár, hogy ha nem vagyunk elég gyorsak, hamar megmelegszik, és mint tudjuk, a meleg sörnél csak egy jobb dolog van: …a hideg sör!

A barna sörök kedvelőinek ajánlom, hogy kóstolják meg a Bohemiát!

Mexikói búzasört véletlenül se igyatok, a mosogatóléhez hasonlít a legjobban.

Pin It on Pinterest

Share This